Παθογένεια ακμής ενηλίκων
15475
post-template-default,single,single-post,postid-15475,single-format-standard,bridge-core-2.3.5,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode-theme-ver-22.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
qode interactive strata

Παθογένεια ακμής ενηλίκων

Στην αιτιοπαθογένεια της ακμής ενηλίκων γυναικών παίζουν ρόλο ηκληρονομικότητα, καθώς είναι πολύ συνηθέστερη σε γυναίκες που οι μητέρες τους έπασχαν από ακμή μετά τα 25 τους χρόνια.

Οι ορμονικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ακμή ενηλίκων, καθώς τοπικά στους σμηγματογόνους αδένες η τεστοστερόνη μετατρέπεται σε διϋδροτεστοστερόνη.
Η τελευταία οδηγεί σε σμηγματόρροια και αύξηση της κερατινοποίησης, με αποτέλεσμα να ευνοείται ο αποικισμός του τριχοσμηγματογόνου πόρου με το P. acnes. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες της ακμής αυτού του τύπου είναι η χρήση καλλυντικών με βαζελίνη και φυτικά έλαια, το κάπνισμα, το stress και η πιθανή χρήση φαρμάκων του τύπου των κορτικοστεροειδών, αντικαταθλιπτικών, αντιεπιληπτικών κ.α.